WOZ waarden

De WOZ waarden van de recent betrokken koopwoningen lopen nogal uiteen tussen de delen van Overijssel en Gelderland. Stedelijk Twente en de Achterhoek zijn relatief goedkoop, Noord-Veluwe, Rivierenland en Food Valley relatief duur.

Kijken we nu naar de vestigers uit de Randstad, dan blijken die in vrijwel alle tien de onderscheiden regio’s duurdere woningen te hebben betrokken dan recent verhuisden, afkomstig uit de regio zelf. Het verschil is het grootst in Noord Veluwe en de Achterhoek. In deze regio’s gaat het om tienduizenden euro’s verschil. In stedelijk Overijssel en in Food Valley is het verschil nihil.

WOZ waarde (mediaan) van in 2019-2021 betrokken koopwoningen (bron: CBS Microdata, bewerking RIGO)

Overigens betekent dit niet dat vestigers uit de Randstad meer betalen voor dezelfde woning dan ‘eigen’ verhuisden. In de regio’s waar het verschil in WOZ-waarden groot is, kochten vestigers uit de Randstad ook grotere woningen. Als dit gegeven wordt gecombineerd met kenmerken van de verhuisden uit de Randstad dringt zich in de Achterhoek en landelijk Twente het beeld op van de wat oudere koper, die bewust de ruimte zoekt, zich een groot huis kan veroorloven en niet (meer) zo sterk voor werk verbonden is met de Randstad.  Het gaat in deze regio’s niet om heel grote aantallen, maar wel om heel specifieke stromen.